Porsche Cayenne Forums banner

Problem ze światłami mijania

4.3K views 10 replies 3 participants last post by  Gmart92A  
#1 ·
2017 Cayenne (podstawowy) Platinum Edition:
Mam wyciek w obudowie w jakimś miejscu; wciąż próbuję to rozwiązać. Wilgoć w zespole powoduje sporadyczne problemy ze światłami mijania Xenon. Osuszyłem obudowę i teraz żarówka świateł mijania nie działa. Próbowałem kompatybilnego zamiennika i nadal brak świateł mijania. Jakieś rady, jak kontynuować rozwiązywanie problemów?

#3 ·
Dzięki - świetny pomysł z wymianą żarówek - spróbuję.
Po dokładnym obejrzeniu obudowy, ma ona wentylację, ale nie uznałbym jej za aktywną podczas jazdy (nie pozwalającą na przepływ powietrza, który mógłby pomóc w szybszym wysuszeniu).
Jeszcze raz dziękuję - odezwę się po wymianie żarówek.

#5 ·
Dzięki za znalezienie i opublikowanie tego dokumentu! Uważam, że wpisuję się w kategorię "wymiana elementu oświetleniowego", co jest finansowo druzgocące... może trochę dramatyczne, ale wymiana zespołu kosztuje $$$$. Wyczyściłem odpowietrznik, a papier filtracyjny prawdopodobnie powinien zostać wymieniony, więc być może sam go wykonam. Jedyną praktyczną rzeczą, jaką widziałem na YouTube, jest uszczelnienie całego obwodu silikonem. Zamierzam przeprowadzić test powietrza i najpierw sprawdzić, skąd pochodzą wycieki. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!!

#6 ·
Mała aktualizacja - zamieniłem żarówki z PS na DS i odwrotnie, a usterka pozostała po stronie PS lub prawej. Myślę, że najlepszym następnym krokiem jest wymiana statecznika. Te rzeczy, oparte na tej specyfikacji światła D3S, są trudne do znalezienia, chyba że płacisz pełną cenę u dealera, ale znalazłem kilku potencjalnych dostawców.
Jednak głównym problemem jest utrzymanie wilgoci z dala od obudowy (co, jak sądzę, zniszczyło statecznik). Przetestowałem ciśnieniowo obudowę ze wszystkimi możliwymi obszarami wentylacyjnymi uszczelnionymi i wydaje się, że nie ma żadnych wycieków wokół obwodu. Z zaklejoną dolną wentylacją powietrze znajduje ujście przy głównym połączeniu wiązki, więc zastanawiam się, czy to ten obszar jest winowajcą... Szczerze mówiąc, mieliśmy tutaj, w południowo-środkowym Wisconsin, najbardziej mokre i wilgotne lato w historii, więc to coś. Z obudową całkowicie wysuszoną i ponownie zamontowaną w pojeździe, wilgoć prawdopodobnie wkrótce znów się pojawi. Jestem trochę oszołomiony problemem z wilgocią... ostatecznie może trzeba będzie zrezygnować i kupić cały nowy zespół oświetleniowy... ugh.

#7 ·
Gmart92A - Dołączyłem właśnie z powodu Twojego postu.

Samochód mojej żony ma ten sam problem z reflektorem mijania po stronie pasażera. Wilgoć w obudowie reflektora i teraz światło mijania nie działa. Czy wymiana statecznika rozwiązała u Ciebie ten problem?

Nasza sytuacja i podjęte kroki:
Dealer twierdzi, że kondensacja jest normalna i odparuje. Ale kondensacja była tak duża, że wewnątrz urządzenia zbierała się woda. Potem światło mijania przestało działać, więc pomyśleliśmy, że żarówka musiała się przepalić.

Usunęliśmy obudowę i przeprowadziliśmy test szczelności dymem, co nie zadziałało dobrze, więc zrobiliśmy test z wodą z mydłem, pompując powietrze od tyłu. Test z wodą z mydłem wykazał obszar wzdłuż górnego zewnętrznego obwodu reflektora, który nie był uszczelniony. Uszczelniliśmy obszary odpowiednim rodzajem silikonu, wymieniliśmy żarówkę świateł mijania i ponownie zainstalowaliśmy urządzenie. Niestety nadal brak świateł mijania.

Czy możesz mi powiedzieć, czy wymiana statecznika rozwiązała Twój problem? Jakiego dostawcy statecznika użyłeś? Czy wystąpiły jakieś komplikacje z nierozwiązanymi kodami błędów po wymianie statecznika, jeśli została zakończona?

Wszelkie informacje, które możesz przekazać, byłyby bardzo pomocne.

#8 ·
Gmart92A - Dołączyłem właśnie z powodu Twojego postu

Samochód mojej żony ma ten sam problem ze światłem mijania po stronie pasażera. Wilgoć w obudowie reflektora i teraz światło mijania nie działa. Czy wymiana statecznika rozwiązała Twój problem?

Nasza sytuacja i podjęte kroki:
Dealer twierdzi, że kondensacja jest normalna i odparuje. Ale kondensacja była tak duża, że ​​wewnątrz urządzenia zbierała się woda. Potem światło mijania przestało działać, więc pomyśleliśmy, że żarówka musiała się przepalić.

Usunęliśmy obudowę i przeprowadziliśmy test szczelności dymem, to nie zadziałało dobrze, więc zrobiliśmy test z wodą z mydłem, pompując powietrze od tyłu. Test z wodą z mydłem wykrył obszar wzdłuż górnego zewnętrznego obwodu reflektora, który nie był uszczelniony. Uszczelniliśmy obszary odpowiednim silikonem, wymieniliśmy żarówkę światła mijania i ponownie zainstalowaliśmy urządzenie. Niestety nadal brak światła mijania.

Czy możesz mi powiedzieć, czy wymiana statecznika rozwiązała Twój problem? Jakiego dostawcy statecznika użyłeś? Czy wystąpiły jakieś komplikacje z nierozwiązanymi kodami błędów po wymianie statecznika, jeśli została zakończona?

Wszelkie informacje, które możesz podać, byłyby bardzo pomocne.
Wszelka pomoc byłaby mile widziana w przypadku części zamiennej, która nie wymaga konfiguracji dealera.

Aktualizacja: Mimo że reflektor został usunięty do wyschnięcia na kilka dni, kiedy wyjąłem statecznik z urządzenia, był on pełen wody (niewiarygodne, to Porsche). Jestem prawie pewien, że jest martwy, ale pozwolę mu wyschnąć i przetestuję.

Statecznik Xenius 12V - 5DV 009 932-00
07.09.16
Rewizja: AF
22005012
DS3
DOT 2000h

#9 ·
Aktualizacja - znaleziony statecznik znacznie poniżej kosztu dealera i naprawił problem ze światłem mijania HID Xenon. Jednak wciąż nie mogę ustalić, dlaczego wilgoć dostaje się do zespołu... zdezorientowany. Włożyłem tam kilka worków z osuszaczem, ale nie jestem pewien, czy poradzą sobie z problemem wilgoci. Dzięki @Iradkov za pomoc w zdiagnozowaniu problemu ze światłem.

#10 ·
Aktualizacja - znaleziony balast znacznie poniżej kosztów dealera i naprawił problem ze światłem mijania HID Xenon. Jednak wciąż nie mogę ustalić, dlaczego wilgoć dostaje się do zespołu... zdezorientowany. Włożyłem tam kilka worków z osuszaczem, ale nie jestem pewien, czy poradzą sobie z problemem wilgoci. Pozdrowienia dla @Iradkov za pomoc w zdiagnozowaniu problemu ze światłem.
Czy masz link do części zamiennej?

Dzięki.