Porsche Cayenne Forums banner

Ostrzeżenie "Minimalny poziom oleju" - Fałszywy odczyt (Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?)

3 reading
18K views 8 replies 5 participants last post by  Edjac1  
#1 ·
Cześć Wszystkim, (2013 Cayenne 3.6 6 cyl)

Mój wyświetlacz zaczął wyświetlać żółte ostrzeżenie "Osiągnięto minimalny poziom oleju" 2 tygodnie temu podczas jazdy.
Na szczęście kupiłem i zainstalowałem już bagnet i mogłem łatwo potwierdzić, że olej był pełny.
To, dlaczego firma samochodowa nie dołącza bagnetu w pierwszej kolejności, jest dla mnie zdumiewające.

Wymieniłem olej w następny weekend, a kiedy tam byłem, wyjąłem czujnik poziomu oleju, sprawdziłem go i wyczyściłem styki elektroniczne. Po ponownym zamontowaniu i napełnieniu silnika 7 kwartami świeżego oleju, komunikat ponownie wyświetlił się natychmiast po przekręceniu kluczyka.

Zakładając wadliwy czujnik, zamówiłem czujnik zastępczy (który wygląda dokładnie jak oryginalna część VW, która tam była) i wymieniłem go dziś po południu po ponownym opróżnieniu/napełnieniu oleju. Przy okazji, jeśli całkowicie odłączę czujnik od złącza, komunikat zmienia się na żółty "pomiar oleju nie powiódł się", więc wiem, że samochód może faktycznie odczytać jakieś napięcie z czujnika. Po prostu wyświetla nieprawidłowy wynik.

Można by pomyśleć, że to załatwi sprawę... ale nie. Komunikat o niskim poziomie oleju utrzymuje się na mojej desce rozdzielczej. W tym momencie nie jestem pewien, gdzie się zwrócić. Zamierzam sprawdzić ewentualną korozję przewodów prowadzących od czujnika w górę ściany silnika... ale chciałbym wiedzieć, czy ktoś inny miał do czynienia z tym problemem i co zrobił, aby go rozwiązać? Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym poziomem oleju. Wydaje się, że jest to raczej błąd odczytu.

Dzięki
John

#2 ·
Witajcie wszyscy, (2013 Cayenne 3.6 6 cyl)

Mój wyświetlacz zaczął wyświetlać żółte ostrzeżenie "Osiągnięto minimalny poziom oleju" 2 tygodnie temu podczas jazdy.
Na szczęście zdążyłem już kupić i zamontować bagnet i mogłem łatwo potwierdzić, że olej był pełny.
To, dlaczego firma samochodowa nie dołącza bagnetu w pierwszej kolejności, jest dla mnie zdumiewające.

Zmieniłem olej w następny weekend i kiedy tam byłem, wyjąłem czujnik poziomu oleju, sprawdziłem go i wyczyściłem styki elektroniczne. Po ponownym zamontowaniu i napełnieniu silnika 7 kwartami świeżego oleju, komunikat ponownie wyświetlił się natychmiast po przekręceniu kluczyka.

Zakładając, że czujnik jest uszkodzony, zamówiłem czujnik zastępczy (który wygląda dokładnie tak samo jak oryginalna część VW, która tam była) i wymieniłem go dziś po południu po ponownym opróżnieniu/napełnieniu oleju. Przy okazji, jeśli odłączyłem czujnik całkowicie od złącza, komunikat zmienia się na żółty "pomiar oleju nie powiódł się", więc wiem, że samochód może faktycznie odczytać jakieś napięcie z czujnika. Po prostu wyświetla nieprawidłowy wynik.

Można by pomyśleć, że to załatwi sprawę... ale nie. Komunikat o niskim poziomie oleju utrzymuje się na mojej desce rozdzielczej. W tym momencie nie jestem pewien, gdzie się zwrócić. Zamierzam sprawdzić, czy nie ma korozji przewodów prowadzących od czujnika w górę ściany silnika... ale chciałbym wiedzieć, czy ktoś inny miał do czynienia z tym problemem i co zrobił, aby go rozwiązać? Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym poziomem oleju. Wydaje się, że jest to raczej błąd odczytu.

dzięki
John

#3 ·
Intryga się zagęszcza - po chwili. JAK DZIEŃ.. moje menu poziomu oleju nagle pokazuje pełny i zielony do góry, ale dziwnie, nawet przy tym prawidłowym stanie mierzonym przez samochód, wciąż miga żółty "Minimum Oil Reached"! Teraz jestem całkowicie zdezorientowany tym cholernym samochodem. Próbowałem odłączyć akumulator na 30 minut, aby zresetować wszelkie problemy z procesorem. Nie polecam próbowania dostępu do akumulatora w tym czymś, chyba że zależy od tego twoje życie. Porsche dołożyło wszelkich starań, aby dostęp do akumulatora był jednym z najbardziej szalonych procesów, jakie do tej pory wykonałem w tym samochodzie. Teraz kontrolka poduszki powietrznej świeci się dodatkowo do ciągłego ostrzeżenia o poziomie oleju. Jutro uruchomię na nim mój obd2 i durametric, ale nie spodziewam się cudów i prawdopodobnie będę musiał zanieść go do serwisanta i wydać małą fortunę. Miałem nadzieję, że ktoś tam napotkał ten sam problem. Opublikuję ponownie, gdy dowiem się, co się dzieje.

#4 ·
Kilka rzeczy. Odłączenie akumulatora jest bardzo mało prawdopodobne, aby naprawić cokolwiek w nowoczesnym samochodzie. To było w czasach bezpośredniej pamięci RAM w samochodzie.. z NVRAM problemy/kody/błędy są starannie przechowywane do momentu wyczyszczenia.

A jeśli kiedykolwiek będziesz musiał odłączyć akumulator, to jest to trywialne. W wykładzinie przed fotelem kierowcy (musisz zdjąć dywaniki, aby to zobaczyć) znajduje się mała klapka. Otwórz ją - a zobaczysz nakrętkę żołędziową z dwoma dużymi przewodami przymocowanymi pod nią za pomocą oczek. Zdejmij nakrętkę. Zdejmij i zaizoluj przewody, aby nie dotykały masy. Właśnie odłączyłeś akumulator od samochodu. Ponowne podłączenie jest odwrotne. Znalezienie odpowiedniego gniazda zajmuje więcej czasu (wydaje mi się, że 10 mm, ale może to być 12..), niż odłączenie.

#5 ·
Witajcie wszyscy, (Cayenne 3.6 6 cyl. z 2013 r.)

Na szczęście kupiłem i zamontowałem już bagnet i mogłem łatwo potwierdzić, że olej był pełny.

Wymieniłem olej w następny weekend i kiedy tam byłem, wyjąłem czujnik poziomu oleju, sprawdziłem go i wyczyściłem styki elektroniczne. Po ponownym zamontowaniu i napełnieniu silnika 7 kwartami świeżego oleju, komunikat ponownie wyświetlił się natychmiast po przekręceniu kluczyka.

Zakładając wadliwy czujnik, zamówiłem czujnik zastępczy (który wygląda dokładnie tak samo jak oryginalna część VW, która tam była) i wymieniłem go dziś po południu po ponownym opróżnieniu/napełnieniu olejem. Przy okazji, jeśli całkowicie odłączę czujnik od złącza, komunikat zmienia się na żółty "pomiar oleju nie powiódł się", więc wiem, że samochód może faktycznie odczytać jakieś napięcie z czujnika. Po prostu wyświetla nieprawidłowy wynik.

Można by pomyśleć, że to załatwi sprawę... ale nie. Komunikat o niskim poziomie oleju nadal wyświetla się na mojej desce rozdzielczej. W tym momencie nie jestem pewien, gdzie się zwrócić. Zamierzam sprawdzić ewentualną korozję przewodów prowadzących od czujnika w górę ściany silnika... ale chciałbym wiedzieć, czy ktoś inny miał ten problem i co zrobił, aby go rozwiązać? Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym poziomem oleju. Wydaje się, że jest to raczej błąd odczytu.

Dzięki
John
Mam ten problem za każdym razem, gdy sprawdzam olej. Cayenne mojego przyjaciela, któremu pomagam w serwisie, ma ten sam problem.
Mój to 2012 S, jego to 2013 S.
Tak więc, po prostu zignoruj to na kilka dni, o ile wlejesz określoną ilość oleju, gdy go wymieniasz. Tak, chciałbym, żeby miał bagnet... ale rozumiem, że silnik ma półsuchy układ smarowania (przynajmniej V8). Być może z tego powodu pomiar oleju jest nieco wadliwy.
Napełniam do specyfikacji i jeżdżę. Ostatecznie system wskazywania poziomu oleju nadgania i - "o tak, Fritz, mamy wystarczająco dużo oleju"...

#6 ·
Mam ten problem za każdym razem, gdy zmieniam olej. Cayenne moich znajomych, któremu pomagam w serwisie, ma ten sam problem.
Mój to 2012 S, jego to 2013 S.
Tak więc, po prostu zignoruj to na kilka dni, o ile wlejesz określoną ilość oleju podczas jego wymiany. Tak, chciałbym, żeby miał bagnet... ale rozumiem, że silnik ma półsuchy układ smarowania (przynajmniej V8). Być może dlatego pomiar oleju jest trochę wadliwy.
Wlewam do specyfikacji i jadę. Ostatecznie system wskazywania poziomu oleju nadgania i - "o tak, Fritz, mamy wystarczająco dużo oleju"...

This post has been deleted
#8 ·
Również miałem ten problem od czasu, gdy posiadam ten samochód. Był już w głównym salonie Porsche, który również nie mógł go naprawić! Wydaje się, że problem tkwi w samym zestawie wskaźników. Zamierzam wysłać zestaw wskaźników do firmy testującej ECU, która wydaje się uważać, że może naprawić ten problem. Miałem 2 czujniki poziomu i kupiłem również bagnet, więc wiem, że jest wystarczająco dużo oleju.

#9 ·
Tylko aktualizacja tego problemu. Mój genialny niezależny mechanik naprawił problem.
Okazało się, że przełącznik maski/pokrywy silnika miał wadliwe uziemienie! To z kolei doprowadziło do błędu minimalnego poziomu oleju. Naprawił przełącznik maski i teraz można odczytać poziom oleju!
Teraz tylko wyciek wody do naprawy!